Om uw vloer in topconditie te houden volgen
hier enkele tips en onderhoudsadviezen.
Advies voor geoliede vloeren
1. In de eerste 2 a 3 weken de olie volledig laten doorharden en dus alleen vegen of stofzuigen. Geen vocht op de vloer en ook geen kleden plaatsen.
2. Reinig de vloer wekelijks met een vochtige doek. Gebruik hiervoor water in combinatie met een beetje Combireiniger (speciaal voor geoliede vloeren)
3. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de olie en dus de beschermlaag van de vloer aantasten.
4. Gebruik voor hardnekkige vlekken Wax Remover.
5. Krasjes of kale plekken kunt u licht schuren met staalwol of schuurpapier korrel 120 of fijner. Behandel daarna met Conditioner of Osmo onderhoudsolie.
Advies voor gelakte vloeren
1. Reinig de vloer wekelijks met een vochtige doek. Gebruik hiervoor water in combinatie met een beetje Clean (speciaal voor gelakte vloeren)
2. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de olie en dus de beschermlaag van de vloer aantasten.
3. Breng jaarlijks een nieuwe polishlaag aan. Gebruik hiervoor de juiste mattage of glansgraad. Reinig vooraf eerst de vloer met Remover. Dit is een intensiefreiniger voor gelakte vloeren.
Advies voor laminaatvloeren
1. Reinig de vloer wekelijks met een vochtige doek. Gebruik hiervoor water in combinatie met een beetje Refresher (speciaal voor laminaatvloeren)
2. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de olie en dus de beschermlaag van de vloer aantasten.
Algemeen advies voor bovenstaande vloeren
1. Plaats in het midden van de ruimte waar de vloer ligt een hygrometer. Dit is een luchtvochtigheidsmeter. Zorg dat deze tussen de 40% en 60% blijft. Dit voorkomt krimpnaadjes en het bol gaan staan van de vloer.
2. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid kan het zinvol zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid in huis sterk dalen en kunnen krimpnaden ontstaan.
3. Indien u een houten vloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een goed uitgewrongen doek of mop gebeuren. Neemt u de vloer te nat af, dan kan het hout plaatselijk extreem gaan uitzetten of kunnen er bij de naden verkleuringen ontstaan.
4. Vuil en zand werken als schuurpapier. Stofzuig (met de zuigmond in de borstelstand) daarom de vloer regelmatig of gebruik hiervoor een stofwisser.
5. Plaats beschermingsmiddelen zoals viltjes onder tafel- en stoelpoten en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt en/of krassen kan veroorzaken; hiermee voorkomt u (ernstige) beschadigingen.
6. Pas op met schoeisel voorzien van naaldhakken: is de zool hieronder versleten, dan kunnen deze putjes in de vloer veroorzaken.
7. Plaats plantenbakken met openingen en dergelijke nooit direct op de vloer, maar zet deze bijvoorbeeld op een schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken.
8. Plaats bij ingangen, zoals bij voor- en achterdeuren en schuifpuien goede inloopmatten.